08/22/2010

Leonard Cohen omarmt Gent

my review as published on gentblogt.be

Er heerste een aangename gezelligheid op het langzaam vol lopende Sint-Pietersplein vrijdagavond. De avondzon scheen ontspannen met haar warme gloed op de Sint-Pieterskerk. Terwijl ze langzaam achter de gevels verdween en plaats maakte voor de ster van de avond, Leonard Cohen, stond ik paraat op de eerste rij om mijn 5 minuten fototoestemming ten volle te benutten.

Leonard CohenLeonard Cohen


Lala, lalalalalala, weerklonk door de speakers en met een warm applaus verwelkomde de Canadese singer-songwriter ons met Dance me to your beauty with a burning violin, Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in, Lift me like an olive branch and be my homeward dove, Dance me to the end of love.

Een prachtopenener die compleet verhaalt waar Cohen en zijn liedjes voor staan.

We werden verwend en omarmd door een hele set vol prachtige songs. Leonard bezingt de liefde, niet zomaar de liefde. De liefde is zijn muze. De liefde voor een vrouw en vooral de liefde voor die vrouw zelf, niet het jonge speelse meisje, maar een echte vrouw. Een vrouw die liefde geeft, gaf of gewoon die onbeantwoorde liefde die een man tot waanzin drijft. Verlaten liefde, hem achterlatend in een melancholie die zijn leegte moet vullen. Everybody knows, There ain't no cure for love. Dat weten we allemaal.


Leonard CohenLeonard Cohen


Maar Cohen geeft de moed niet op en wil zichzelf opofferen. Het wondermooie Boogie Street liet de vocalen over aan de fantastische stem van Sharon Robinson.

If you want a lover
Ill do anything you ask me to
And if you want another kind of love
Ill wear a mask for you
If you want a partner
Take my hand
Or if you want to strike me down in anger
Here I stand
Cohen is the man


Cohen geeft zich doorheen de jaren omringd door virtuoze muzikanten en zangeressen. De jazzy sounds van Dino Soldo pakten, Javier Mas imponeerde met zijn saudade-klanken, de warme en hoge timbres van de Webb Sisters en Sharon Robinson gaven de songs dat tikje pittigheid. Ieder woord geloof je. Iedere noot doordringt je. Elke song pakt je.

Op die leeftijd hoeft Cohen niet meer te bewijzen wat voor kanjer hij is. Relaxed ontspannen treedt hij op. Het is niettemin een geoliede machine en ieder woord en beweging is vooraf ingestudeerd en toch lijkt het allemaal spontaan te groeien right on stage.

Leonard CohenLeonard Cohen

Leonard CohenLeonard CohenWe took this Waltz, genoten van een knappe versie van Halleluja en met pijn in het hart ondergingen we met een staande ovatie the Closing Time.

I loved you for your beauty
but that doesn't make a fool of me:
you were in it for your beauty too
and I loved you for your body
there's a voice that sounds like God to me
declaring, declaring, declaring that your body's really you
And I loved you when our love was blessed
and I love you now there's nothing left
but sorrow and a sense of overtime
and I missed you since the place got wrecked
And I just don't care what happens next
looks like freedom but it feels like death
it's something in between, I guess
it's CLOSING TIME


Leonard danste met ons door de nacht, doorheen liefde en rouw, hoop en verlies voor ruim drie uur en verliet ons na een uitbundig afscheid met een warm gevoel.


Band:
- Leonard Cohen: vocals
- Roscoe Beck: bass, background vocals
- Rafael Bernardo Gayol: drums and percussion
- Neil Larson: keyboards
- Javier Mas: all kinds of strings
- Bob Metzger: guitars
- Sharon Robinson: vocals
- Dino Soldo: wind instruments
- Charley Webb: vocals
- Hattie Webb: vocals and harp


all pictures and review I have taken and written for gentblogt.be exclusively. All rights reserved. Copyright laws of Belgium/Europe applicable.

08:50 Posted by Jeronimo in Muziek | Permalink | Comments (3) | Tags: leonard cohen, sint-pietersplein, ghent, gent, concert, gig, the webb sisters, sharon robinson | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

Comments

Heel mooie hulde.
Jammer dat je maar 5 minuten kreeg.

Posted by: pieterbie | 08/22/2010

wow! gij mocht foto's nemen ofwa?? zalig! knappe foto's en goede review trouwens!

Posted by: |sm| | 08/24/2010

@pieter: thanx,

@sinemetu: ow! long time no hear! ;-) nice to see you!
thanx! en ja ik was er voor gentblogt

Posted by: jero | 08/24/2010

The comments are closed.