03/07/2011

Oliver twist - the musical (capitool Gent 4-03-2011)

Vrijdagavond zaten we met de hele familie in een volgelopen capitool voor de musical Oliver Twist die na Antwerpen ook in Gent het mooie weer maakt. Een aangename verrassing voor mijn moeder die ooit te kennen gaf dat ze graag die musical wou zien. Met een excuus lokte mijn pa haar mee naar de capitool en tot haar verrassing doken ook wij op.

Oliver Twist moet wel een van de meest bekende en meest verbeelde verhalen zijn van Charles Dickens. Iedereen kent hem, Oliver, de kleine weesjongen die door zijn grote mond verkocht wordt door de eigenaars van het werkhuis en vanaf dan een leven vol avonturen leidt.

Hij dwaalt op zijn eentje door de straten van London en leert zo via de kleine boef Dodger, de vrolijke bonte bende van Fagin kennen, een oude grappige schurk die zich ontfermd heeft over een groep Londonse straatkinderen die hem aanbidden en voor hem de zakken rollen van menig passant. Maar dan loopt het fout als Oliver betrapt wordt en de schurk Bill Sikes zijn vel wil, voor hij de bende kan verraden.


De hoofdrollen zijn voor Peter Van den Begin als de ongelofelijk charismatische en komische Fagin en Peter van de Velde als brute indrukwekkende slechterik van dienst.
De musical bouwt het verhaal netjes op in een mooi tempo. In het begin vond ik het nogal traag op gang komen en ik had net zoals zovelen moeite om de teksten van de liederen te verstaan.

Niettemin na een half uur barstte het verhaal los in al zijn glorie en gefascineerd en vooral geamuseerd zat de hele zaal mee te klappen en te lachen met de grappen en grollen van Fagin. Magisch hoe Peter van den Begin zijn klasse bewijst als acteur en dit keer ook als musicalacteur waarin hij zich duidelijk mocht uitleven van regisseur Frank Van Laecke.

Hij steelt de show in de stukken waar hij alleen op het podium staat, sleurt er grappen en grollen bij die niets met de musical te maken hebben, die ter plaatse verzonnen lijken, geïmproviseerd op de reactie uit het publiek maar duidelijk geoefend. Grote klasse, jong en oud keek gefascineerd toe. Vooral jong, want dat waren de enigen die souffleur speelden toen hij even zijn tekst scheen verloren te hebben en duidelijk een beroep deed op het publiek. Niet dat een van de volwassenen kon verzinnen wat het vervolg van de tekst was, een bewijs hoe aandachtig de aanwezige kinderen opgingen in het verhaal.

Ook het gebruik van een echte pitbull op de scene zorgde voor heel leuke accenten.

Als ik het al wat jammer vond dat ik soms de teksten van de een voor een voortreffelijke zangers niet verstond, visueel wist je niet waar eerst kijken. De prachtige decors wisselden mekaar in sneltempo op op een heel vlotte manier, de scenes werden mooi aan mekaar geweven en de choreografie is een echt huzarenstukje. Al die jonge kinderen tegelijk op het podium orchestreren, lijkt me niet eenvoudig.

Het was al jaren geleden dat ik een musical zag, dit is om eerlijk te zijn slechts mijn tweede, maar ik denk dat ik er nog wel ga zien.

Topper!

Cast:
Fagin: Peter Van Den Begin
Oliver: Guust Vandenbussche, Sepp Hendrix en Timon Sohier
Dodger: Sander Heynderickx, Arno Reyns en Olivier Scheers
Nancy:Hilde Norga
Bill Silkes: Peter Van de Velde
Mr. Brownlow: Harry Deswarte
Mr. Bumble: Piet Vansichen
Widow Corney: An Lauwereins
Mr. Sowerberry: Door Van Boeckel
Mrs. Sowerberry: Wanda Joosten
Charlotte: Nicoline Hummel
Noah Claypole: Dieter Verhaegen
Bet: Deborah De Ridder

09:56 Posted by Jeronimo in cultuur | Permalink | Comments (1) | Tags: oliver twist, musical, frank van laecke, pter van den begin, peter van de velde, capitool, gent | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

Comments

ik heb met theater groep barst uit hengelo (ov)
naar gent geweest en kijken naar musical oliver twist ik heb daar heel veel van genotten ik vond het heel mooi en ze teden heel goed en voor al dat fagin die drumt op zijn kistje en voor al dat oude vrouw van de podium wordt af geduwdt en hoor gerinkelt zo goed .
ga zo door hoor.
groeten van jan de groote ik ben een foto graaf van theater groep barst uit hengelo (ov)

Posted by: jan de groote | 03/16/2011

The comments are closed.