09/22/2011

Van velomakers en fietsenmakers

Rockabilly Day

Ga eens een zadel gaan kopen in Gent. Voor zover je al weet waar je instant terecht kunt, heb je verschillende mogelijkheden. Voor fietsherstellingen ga ik de laatste tijd vooral naar Max Mobiel aan Dampoort en dan Gent-Snt-Pietersstation. Voor andere zaken ga ik waar ik denk dat ik goed ga zijn.
Maar dat is buiten de waard gerekend. Of eerder buiten de zelfstandige die te makkelijk geld verdient gerekend.
Biker in Gent bijvoorbeeld. Ooit hadden die geen tijd om gewoon een ketting te smeren, dat deden ze niet. waarschijnlijk bracht dat te weinig op, moeite doen was niet voor hen weggelegd. Ik was dat voorval vergeten, tot ik nu eindelijk een nieuw zadel wenste te kopen, wegens mijn huidig zadel door de fietsende egoïstische medemens tijdens het parkeren en uithalen van zijn fiets zwaar beschadigd en aan flarden is gescheurd door haperende remhandvaten en dergelijke meer.
Niet erg, maar mijn dure jeansbroeken van zogenaamde designkwaliteitsmerken verslijt er ongelofelijk snel van. S far for the kwaliteitsmerken van dienst. Of het nu G-star, pepe jeans of diesel is, allemaal ga ik er gauw door zitten met mijn gat, aldus mijn ma die af en toe nog eens mijn broeken placht te wassen en te strijken. Ruilhandel weliswaar, niet voor niets. Do ut des zoals dat gaat in een goede familiale verstandhouding.
Bon ik wipte bij biker binnen, de man aan de kassa keek nog op nog om. Er kwam ettelijke seconden later iemand uit het atelier die me vragend aankeek. 't is voor een zadel zei ik. Hij wees naar achter en zei: dat vind je daar!
Ik keek en nam eer een uit. Ik zie: en zou u dat onmiddellijk kunne installeren? hij: op heel lacherige toon, nee, dat zal nu niet gaan hoor. waarop ik zie da tik het dan niet moest hebben. Waarop hij nog spottender zei en de man aan de kassa keek voor het eerst efkes op. " 'tjha, haha, hang het dan maar terug jong, geen probleem". En zinder boe of ba liep ik naar buiten.
Sommige zelfstandigen maken te makkelijk geld. Ik fietste dan maar nar de fietsenmaker aan het Sintpietersplein. Die mij voor een derde van de prijs een zadel kon aanbieden en het meteen monteerde: 8.5 euro. Eat that arrogante sukkels van een biker.
En ik had nog vol afgunst gekeken naar die spiksplinternieuwe fiets die in mijn garage naast de mijne stond van Biker. Ik hou het bij mijn dorpsfietsenmaker dan wel bij die van aan het sintpietersplein.
Ik ben ook niet de enige met die ervaring. Het ligt dus niet aan mijn smoelwerk.
Rockabilly Day

Ondertussen heb ik na bezoek aan hubo die vanop de sporen ziet liggen en brico in brusselsesteenweg, wasbenzine gevonden in de hubo in de dendermondsesteenweg. Oeftie! Roulementen van mijn skates kan ik dus kuisen.

14:23 Posted by Jeronimo | Permalink | Comments (2) | Tags: fietsenmaker, zadel | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

Comments

Er was een tijd dat ik zelf het één en ander herstelde - toen kocht ik gewoon een zadel bij Halfords en monteerde die zelf. Gemakkelijk zelf te doen. Nu is er geen winkel van Halfords meer in de omgeving. Gelukkig is er een hersteldienst vlak aan het station van Brugge en heb ik nog nooit klachten gehad over de fietsenhersteller het dichts bij huis. Al verkoopt die de laatste jaren enorm veel fietsen en is zijn atelier vier keer groter dan toen hij begon en heeft hij drie man personeel toch is hij in wezen nog altijd een echte dorpsfietsenmaker gebleven. Gelukkig.

Posted by: Stef Flater | 10/02/2011

ha flater, mocht ik schroevendraaiers hebben in alle maten zou ik het ook zelf gedaan hebben...ik weet al wat te vragen aan sinterklaas :-)

Posted by: jero | 10/13/2011

The comments are closed.