01/17/2012

Groenten uit Balen (****)

Zoals eerder verschenen op the usual suspect places.Wat we zelf doen, doen we beter. Zo lijken de Vlaamse filmmakers de laatste jaren erg goed bezig. Ligt het aan hun talent, de steun die ze krijgen, de mogelijkheden? In ieder geval, telkens wanneer er een Vlaamse film uitkomt, ben ik geneigd om het andere aanbod nauwelijks nog een blik te gunnen. Frank Van Mechelen levert met Groenten uit Balen (2011) een ferme brok tragi-komedie van de bovenste plank.


groenten uit balen,frank van mechelen,evelien bosmans,stany crets,koen de bouw,clara cleymans,lucas van den eynde,axel daeseleire,natalia druyts,wedstrijd

Ondanks dat de context het gewroet in de Vlaamsche klei is, stijgt het verhaal boven alle clichés uit tot een realistisch pakkend entertainend en overtuigend verhaal. De Staking in 1971 in de zinkfabriek Vieille Montagne behoort misschien tot de geschiedenis en nog steeds tot het dagelijkse leven van de streek, als ik vrienden uit de streek hoor die het verhaal maar al te goed op school hebben bestudeerd, zelf had ik er nog nooit van gehoord. Het toneelstuk van Walter Van Den Broeck heb ik ook nooit gezien. Ik weet dus niet of de film slechter is dan het boek, bij wijze van spreken, maar ik weet alvast dat deze film meer dan het ontdekken waard is.

Centraal in het verhaal staat de familie Debruycker. Papa Jan (Stany Crets), zijn vrouw Clara (Tine Bertels), opa (Michel Van Dousselaere) en hun vrijgevochten dochter Germaine (Evelien Bosmans) wonen in een krakkemikkig citéhuisje van de fabriek. Mondje (Rik Verheye) is een goeie vriend van Jan en werkt net zoals bijna heel het dorp in de fabriek. Zijn dochter Alice (Clara Cleymans) is de beste vriendin van Germaine en samen werken ze in de GB in Mol als kassierster. Germaine profiteert van het leven, het is een zelfbewuste eigenzinnige jonge vrouw die zich probeert los te rukken uit het milieu waarin ze vastzit. Het verhaal van de staking wordt ook deels verteld in haar beleving van de feiten.

Korte inhoud: In de fabriek is er grote onrust. De vakbonden onder andere Marcel (Axel Daeseleire) komen in conflict met de arbeiders zoals Kris (Tom Dewispelaere). Het gaat er hard aan toe tot Piet (Lucas Van den Eynde) het voortouw neemt en de leider van de wilde staking wordt. Een staking die gedoemd is om te mislukken. De eisen zijn te hoog, er worden geen premies uitgekeerd, vele arbeiders komen niet rond en moeten het in theorie snel opgeven als er letterlijk nog brood op de plank moet komen. Maar dat is buiten de sociale cohesie, de solidariteit en de volharding van de stakers gerekend. Wanneer ook linkse studenten uit Leuven hun solidariteit komen betuigen, en een van hen een ex-klasgenoot van Germaine blijkt te zijn, wordt ook haar wereld op zijn kop gezet.

Frank Van Mechelen weet de verhaallijn van Germaine en de student Lucas, haar relatie met Alice en de staking heel goed te combineren, net als de stevige meningsverschillen, twijfels bij Jan zelf. Opa vindt de staking een schande, zijn vrouw Clara weet in den beginne ook niet wat het allemaal moet betekenen, Jan zelf wordt bovendien nog eens onder druk gezet van zijn collega's en de studenten zien in hem de perfecte tussenpersoon tussen hen en het proletariaat. Knap die tegenstelling tussen het romantische beeld dat de studenten hebben en de rauwe werkelijkheid waarin de arbeiders zich proberen te handhaven. Iets wat ook Germaine in haar relatie met Lucas maar al te zeer aanvoelt en dat frustreert haar enorm.

groenten uit balen,frank van mechelen,walter van den broeck,stany crets,michel van dousselaere,tine bertels,evelien bosmans,rik verheye,clara cleymans,axel daeseleire,tom dewispelaere,lucas van den eyndegroenten uit balen,frank van mechelen,walter van den broeck,stany crets,michel van dousselaere,tine bertels,evelien bosmans,rik verheye,clara cleymans,axel daeseleire,tom dewispelaere,lucas van den eynde


De vertolkingen zijn ronduit schitterend. De staking wordt geen moraliserend betoog, er wordt er niets met stevige stroop oversmeerd, het is enorm goed uitgebalanceerd. De kijker voelt mee met Jan die in feite niet echt veel voelt om te staken onder druk van zijn familie, maar tegelijk voelt de kijker aanvankelijk Jan ook deels als een lafaard en zijn evolutie. Tine Bertels als vrouw achter de man, als echtgenote en als moeder, komt enorm naturel over. De arbeiders zelf met hun ruwe harige koppen, de jaren zeventig, prachtig in beeld gebracht alsook de frivole kleurige kleedjes van de dames. Om maar van het oude GB-logo te zwijgen of die grote ronde Dash-tonnen, waar mijn moeder indertijd onze legoblokken en ander speelgoed in opborg. En tijdens logeerpartijtjes bij de oma piste ik nog in een identieke pispot.

Openbaring is Evelien Bosmans, dit jonge talent dat we vooral kennen uit de serie "Rang 1", overtuigde me daar niet, wegens een nogal aanstellerige seuten-rol, maar hier zet ze als Germaine een ongelofelijk sterk karakter neer, charmerend, overtuigend en vooral een personage dat alle clichés die de studenten hebben over 'het proletariaat' ontkracht met haar wilskracht, eigenzinnigheid, haar besef en haar dromen. De cameo's die Frank Van Mechelen in zijn film steekt zijn ook een leuke vondst. De film draait momenteel in de bioscoop, dus allen daarheen.


*** Groenten uit Balen ***

01/06/2012

Marokko - Tinerhir Oase - Vallée des Roses

Tinerhir oasistinerhir oase
Todra gorgeGorge de Dades

De Tinerhir oasa was de tweede Oase die we bezochten, en een trage wandeling doorheen het gecultiveerde platteland was wel leuk. We zagen de alomtegenwoordige ezeltjes en de vrouwen op het land aan eht werk terwijl de zon westwaarts ten onder ging. Tij d voor thee zo dacht onze gids erover. leuk om eens de echte 'living' van een grote familiale woonst binnen te gaan. Beetje gelijk een atrium van de Romeinen, overdekte binneplaats met hoge plafond vol licht en uitgang voro de rook. Kale muren met vensters waarop andere kamers uitkijken maar afgedekt zijn met tapijten. Eeen tapijt op de grond, een vergeeld portret uit de jaren stillekes van de koning en zeflgemaakte pannenkoeken met zelfgemaakte boter en thee met tonnen suiker. Om vandaar terug anar eht dorp te gaan en weer in een berberweverij terecht te komen vooraleer we naar ons Stalinistisch kaal groot majestueus hotel werden gebracht waar de pot altijd tazjine schafte. Of beter gezegd waar de tadjine alweer hetzelfde schafte. Ach ja klagen helpt niet meer en we haalden herinneringen aan onze wandelingen en de afgelopen dagen op in de salon met fontein.
Gorge de DadesVallée des RosesVallée des Roseson the road to Ouarzate

Ook de volgende dag stond er weer een prachtige wandeling op het menu, dit keer iets minder lang, meer des te leuker. Niet voor leer we weer uren in het busje zaten om de Todra-kloof te bezoeken waar ik een zeflbebreide muts kocht van een heel vriendelijk lachend berberjongetje aan 10 euro omgerekend...een woekerprijs maar ik had er toch maar 3 euro afgedaan. Soit, mijn goed doel was weer gesteund deze vakantie. De wandeling ging van de kale bloedhete bergen doorheen woeste rivierbeddingen en wandelen in het water in de Gorde des dades en de Vallée des Roses. Dit keer echt stromend water en soms zelfs echt hevig stromend water, wat voor de nodige hilariteit zorgde. Een koppel verdween helaas spoorslags onder water, met alle gevolgen voor de camera van dien. Jammer, maar niet getreurd de hostel waar we verbleven was prachtig, enorm lekker eten ondanks dat het weer het zelfde maar anders was. Vooral anders. veel meer opgemaakte groenten, veel meer smaken, veel meer kruiden. Doodmoe maar voldaan gingen we al vroeg slapen.


08:08 Posted by Jeronimo in travel | Permalink | Comments (0) | Tags: marokko, vallée des roses, marocco, tinerhir, oase, gorge de dades, todra, gorge, todrakloof | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

01/05/2012

The Christmas Ball

Naar jaarlijkse traditie zakten we af naar Tanzbrunnen in Keulen voor het Christmas Ball. Jawel het gothic event tijdens de jaarwisseling bij uitstek. We zagen er het saaie Solitary Experiments en de Oude Belgen van The Klinik met hun late eighties oorverdovende industrial electro samplers als opwarmers. Een van mijn all time favorieten Hocico, waarvan ik weer twee cd's kocht en waarvan ik er nu dus 5 heb, ik heb amper 5 cd's van eenzelfde band, dus dat wil wat zegen, kon me helaas niet overtuigen, al werd het optreden sfeervoller naarmate het eindigde. Het brute geweld en de fantastische shwo van Combichrsit zette de zaal in lichterlaaie. Miljaar heavy stuff en heel fotogeniek. Headliners waren die andere oude Belgen Front 242. Dit keer klonk hun muziek duidelijk beter dan een brij vol comateusslaand gedreun. Ik ontwaarde evenwel melodie bij momenten. De teksten werden zoals bij the klinik luid meegeschreeuwd door heel de zaal zonder dat ik er ook maar een woord van begreep. Ik ben te jong om het gekend te hebben denk ik. Ook aan het uitzinnige publiek te zien.

Solitary ExperimentsSolitary ExperimentsSolitary Experiments
The KlinikThe Klinik


HocicoHocicoCombichrist
CombichristCombichrist
Front 242Front 242CombichristFront 242Front 242

08:48 Posted by Jeronimo in Muziek | Permalink | Comments (0) | Tags: tanzbrunne, köln, keulen, christmas ball, front 242, the klinik, hocico, combichrist, solitary experiments | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

01/04/2012

The Breath of Life - Diary of Dreams

The Breath of LifeThe Breath of Life
The Breath of LifeThe Breath of LifeThe Breath of Life


My live pictures of The Breath of Life and Diary of Dreams in Zaal Zappa, Antwerpen-Kiel, 4 december 2011.
And then some really sweet russian owner of a fansite asked to have my pictures featured on her site. i could not resist that friendly request. Alwasy happy to support such a nice website.

Diary of DreamsDiary of Dreams
Diary of DreamsDiary of DreamsDiary of Dreams

08:41 Posted by Jeronimo in Muziek | Permalink | Comments (0) | Tags: zappa, zaal, hte breath of life, diary of dreams, antwerpen, kiel | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

01/03/2012

Happy 2012

Happy 2012


What I wish for all of you is what you may wish for you and others. All things good. Some things not so bad. Bad things are no wishes.
Voornemens?
Geen idee. In stilte zijn er dromen die ik nog steeds koester en niet alleen die BMW M3 of een huis met sauna , snookerpaleis en pokertafels met een paaldanspaal.
Improvement of myself. Taking it to a higher level.
Veel meer reizen. Veel roller derby. Referee-skills.
Liefde natuurlijk liefst eerder lange dan korte nachten.
Op cinefiel vlak hoop ik ook op hoogtepunten en wat het culinaire betreft, ik sta altijd klaar om lekker te gaan eten hé.
Bij deze santé ende prosit!

16:39 Posted by Jeronimo in Algemeen | Permalink | Comments (2) | Tags: happy 2012, new year, nieuwjaar, wens wish | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg