05/14/2012

The Frontline (bluray ***,5)

Oorlogsfilms, het zijn klassiekers. Al die films over de tweede wereldoorlog de voorbije decennia, de Vietnam-oorlog, dit alles nog eens overgedaan in iets minder magnifieke wijze wat betreft Irak en Afghanistan. Het blijft een onuitputtelijke bron van steeds nieuwe plots en herkauwde plots in andere settings. Toch blijft het boeien. Omwille van de thema's. Broederschap. Dood. Verdriet. Impasse. Tweestrijd. Wraak. Liefde. Noodlot. Het raakt ons in onze ziel. Hoe graag we ons ook uitleven op spelconsoles waarbij we de vijand een oplawaai van jewelste geven, als je je even verplaatst in de ziel van de gewone soldaat op een missie die hij niet begrijpt, die zijn vrienden ziet sterven om redenen die hij niet begrijpt maar wel beseft dat zijn oversten weer de meest idiote beslissing genomen hebben, dat weten we toch dat we daar, hoe romantisch heldhaftigheid ons soms in de oren klinkt, niet willen zijn en nooit niet willen zijn.

the frontline,Hun Jang,band of brothers,the pacific,platoon,Hamburger Hill

De laatste jaren hebben prachtige miniseries zoals Band of Brothers, Generation Kill en The Pacific, deze thema's van kameraadschap in een zinloze hel prachtig verfilmd. The Frontline (2011) (Go-ji-jeon) van Hun Jang is niet anders. Wat deze blu-ray wel heel interessant maakt is het feit dat het een Koreaanse film is over de Koreaanse oorlog. Een oorlog tussen twee volkeren die enkel van kleren verschillen. Nog minder verschil dus dan tussen Vlamingen en Walen. Hoe dan ook, waar de oorlog zich ook afspeelt. Het is altijd hetzelfde. Doden of gedood worden en alles doen om te overleven.

Korte inhoud: We schrijven Seoel 1953, de laatste weken van de oorlog. Kang Eun-Pyo is een luitenant bij de staf van het Zuid-Koreaans leger. Die staff heeft alle moeite om de wapenstilstand te onderhandelen. Bovendien ligt een cruciale heuvel midden op de vermoedelijke demarcatielijn. Die heuvel verandert praktisch om de dag van eigenaar tegen de woekerprijs van tientallen zinloze levens. Wanneer Kang Eun-Pyo zich laat betrappen op een paar pollitiek incorrecte uitspraken wordt hij algauw van de staf weggehaald en belast met een onderzoek naar vreemde praktijken aan het Oost-Front. De Alligator-compagny die belast is met het belegeren van de heuvel, zou geïnfiltreerd zijn door een mol. Kang Eun-pyo krijgt de opdracht een nieuwe kapitein naar de compagny te vergezellen en de zaak uit te zoeken.

Tot zijn grote verrassing duikt daar zijn verloren en doodgewaande vriend Kim Soo-hyeok op.
De kapitein laat zich algauw kennen als iemand die zonder kennis van zaken op zijn strepen staat. Eyng-pyo trekt algauw op met zijn makker Soo-hyeok en diens peleton: een bont allegaartje dat duidelijk trauma’s en geheimen uit het verleden met zich meedraagt waar Eung-pyo zich in vastbijt.

De oorlogsgruwel wordt opeens realiteit voor de man die zich altijd achter de linies bevond en meer en meer krijgt Eung-pyo een beter beeld van hoe de omstandigheden aan het front zijn. Hij leert begrijpen wat broederschap betekent, opoffering, gewetenloosheid, incompetentie en de het instinct van zelfbescherming die de soldaten darop gekweekt hebben. Zijn makker Soo-Pyo en kapitein Shin Il-Young blijken algauw de meest geraffineerde leiders van de compagnie. Eung-pyo ziet zich gevangen in wat hij beschouwt als moord, verraad, insubordinatie en wat de makkers zien als "overleven en zorgen dat je niet het slachtoffer wordt van incompetente officieren".

De film doet erg denken aan Platoon (1986) en Hamburger Hill. Zonder hem op hetzelfde voetstuk te plaatsen, mag gezegd worden dat de settings enorm accuraat is, zonder de overdreven tragiek dik te smeren. Er zijn wrede scènes die je bij de keel grijpen. Het noodlot en de dodelijke wanhoop houdt je in een wurggreep. er is geen ontsnappen aan. Binnen die context worden ook de persoonlijke verhalen van de karakters uitgelegd, getekend en verhaalt zonder nodeloze uitweidingen of al te betuttelend en uitleggerig. Bovendien wordt de Noord-Koreaanse vijand als een tegenhanger van de Alligator-compagny afgebeeld wat de zinloosheid, absurditeit van de oorlog nog meer in de verf zet. Deze film heeft echter alles behalve een moraliserende toon, maar vertelt op spannende wijze de tragiek van frontsoldaten die zich als pionnen in een machtsspel waar ze geen vat op hebben, trachten te handhaven in de grijze zone tussen militaire discipline en overlevingsdrang. Een pareltje!

*** The Frontlinbe trailer ***
10:04 Posted by Jeronimo in film | Permalink | Comments (0) | Tags: the frontline, hun jang, band of brothers, the pacific, platoon, hamburger hill | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg

05/04/2012

The Man from Nowhere (bluray ****)

Asiamania. Het woord zegt genoeg. Het heeft niets met mijn roots te maken, maar ik heb toch een ferme voorliefde voor Aziatische films. Of het nu over the top splatterhorrorfilms zijn, poëtische sprookjes a la 3-Iron (2004) of sociale drama's a la 4:30 (2005) en Nowbody Knows (2004), mij om het even. Wanneer het gaat over de zogenaamde payback-films, krijg ik er maar niet genoeg van.

The Man from Nowhere,Bin Won,Jeong-Beom Lee,A Bittersweet Life,oldboy,3 iron,Nowbody Knows

The Man from Nowhere (2010) is bovendien Koreaans en treedt in de voetsporen van de excellente en keiharde films Oldboy (2003) en A Bittersweet Life (2005). Volgens de commentaar overstijgt regisseur Jeong-Beom Lee deze films, zelf ben ik ook enorm te spreken over deze film met een protagonist die mij bij wijze van spreken op het lijf geschreven is. In Korea is Bin Won een superster, maar zelf is dit de eerste film waarin ik hem aan het werk zag.

Korte Inhoud: Tae-Sik Cha (Bin Won) is een asociale eenzaat die zich afgezonderd heeft van de wereld. Enkel het dochtertje So-Mi van zijn buurvrouw probeert tevergeefs wat contact met hem te maken. Zijn buurvrouw zelf is een gemarginaliseerde vrouw die in de problemen komt met een drugskartel. Het drugskartel breekt binnen bij Tae-Sik om te zoeken wat zijn buurvrouw heeft verborgen. Tae-Sik wil met niets of niemand iets te maken hebben en weigert alle medewerking. Tot blijkt dat zowel zijn buurvrouw als haar dochtertje door de drugsdealers ontvoerd zijn. Dat kan Tae-Sik niet laten gebeuren en voor hij het weet is hij een pion in een gevaarlijk spel. Tae-Sik zou Tae-Sik niet zijn, als zijn rode ridder-moraal hierdoor niet wordt aangesproken waardoor hij er alles aandoet om zijn buren terug te vinden en te bevrijden. Niet alleen de meest meedogenloze maffiosi krijgt hij daarmee op zijn nek, ook de politie lust hem rauw.

The Man from Nowhere, is voor iedereen een raadsel. Niemand lijkt te weten waar hij vandaan komt. De Maffia onderschat hem duidelijk en beseft niet welke luis in de pels het hen toch zo moeilijk maakt. De politie weet ook niet wat deze vreemdeling opeens bij deze kartels komt doen. Langzaamaan leren we het verhaal achter de man van nergens kennen, maar de kern van de zaak is zijn zoektocht, zijn doel en zijn onverwerkt verleden.

De film neemt een trage start zoals we van Koreaanse films gewend zijn, de puzzel wordt ingewikkelder maar naarmate het verhaal vordert en er steeds meer stukjes bloot komen te liggen, wordt de kijker dieper meegesleept. De actie is lekker koelbloedig en ook heel bloederig. Tae-Sik is een stille killer. Onverstoorbaar en met dodelijk bliksemsnelle acties. Schitterend gedaan. De verhaallijnen van de relatie tussen Tae-Sik en So-Mi, de link met zijn verleden, de plot van de detective en de gruwelijke daden van de maffia zijn knap verweven.

Een topper die ik de fans van het genre kan aanraden. Zoals nog gebeurt met Aziatische kaskrakers is er een Amerikaanse remake al vrees ik dat die een hoog platvloers Seagal-gehalte zal hebben.


*** The Man from Nowhere trailer ***

11:52 Posted by Jeronimo in film | Permalink | Comments (1) | Tags: the man from nowhere, bin won, jeong-beom lee, a bittersweet life, oldboy, 3 iron, bin jip, nowbody knows | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg