12/20/2013

Komeneten - Gratin Parmentier à l'Italienne

Om de zoveel maanden spreken we met zijn allen af bij iemand thuis. Wij, dat zijn mijn oude studiemakkers en hun vrouwen en kinderen. Met drie schieten we nog over. Maar met alle vrouwen en kinderen erbij toch een hele bende om in je huis te hebben. Ik heb enkele keren mijn toer overgeslagen, maar dit keer heb ik hen lekker verwend. Een avondlijk dineetje. En met een recept uit de knispels van mijn mama. Uit de Libelle, wat het hoofdgerecht betreft toch.

Voorgerecht:
Provençaalse Tomaat-Auberginesoep
(recept voor 4 personen) Uiteindelijk kon ik er zeven man elk twee grote pollepels van serveren.
- 800 gram gepelde tomaten
- 500 gram aubergine
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teen knoflook (naar believen)
- 1 liter groentenbouillon
- 1 eetlepel boter
- 1 afgestreken eetlepel bloem
- 1 talkje tijm
- 8 korianderbolletjes (pletten)
- tabasco (voor de liefhebbers, de soep is al pittig genoeg zonder)
- peper en zout naar behoefte
- beetje komijn (idee van de mama)

Als u alles goed doet ziet dat er zo uit en is de algemene kritiek lovend in de superlatieven.

soep, provençaalse tommat-auberginesoep



Hoofdgerecht: Gratin Parmentier à l'Italienne

recept gaat uit van 3 personen, de hoeveelheden werden aangepast
- 1 kg pureepattatten (uiteindelijk 1.5 kg gebruikt)
- 1 ui
- 3 wortelen
- 500 gram gemengd gehakt (reken minimum 150gram per persoon)
- 1 laurierblad (2 gebruikt)
- 1 takje tijm (oppassen, niet te veel!)
- 50 gram boter
- 1 dl melk (aangezien het achteraf de oven in moet: meer melk zodat je pure echt zacht is)
- 200 gram gemalen emmentaler

Je maakt de puree, werkt af met melk om het zachter te maken, zout, nootmuskaat

2013-12-14 11.06.55 (2).jpg


Je bakt het gehakt lichtjes aan terwijl je het verkruimelt
Je stooft de ui en de fijngehakte wortels net gaar
Voegt het tomatenvlees toe, laat alles nog wat goed stoven met de laurier en de tijm.
Je voegt wat komijn toe (fantasietje van de mama) voor de kenmerkende zoete smaak

2013-12-14 10.29.24.jpg



2013-12-14 10.29.34.jpg



2013-12-14 10.44.58.jpg



Daarna boter je je kom in, legt een laag van je gehakt saus en daarboven strijk je een laag puree uit.

2013-12-14 11.48.59.jpg



2013-12-14 11.50.10.jpg



Je werkt af met kaas en hup de oven in om het wat te gratineren.

2013-12-14 11.57.06.jpg



Tadaaaa!

2013-12-14 20.58.35.jpg



Dessert
Chocolademousse van Jeroen Meus op de wijze van de mama.

En uw gasten en u zullen lekker gegeten hebben!
Do try this at home!

19:44 Posted by Jeronimo in culinair | Permalink | Comments (0) | Tags: komen eten, recept, provençaalse tomaat-auberginesoep | |  Facebook | | | Pin it! | |  del.icio.us | Digg! Digg